lauantai 9. huhtikuuta 2016

OpenBadges

Osaamismerkit osoittamassa osaamista

Osaamismerkit, eli badget, ovat ikään
kuin sähköisiä rintamerkkejä tai todistuksia. Niitä voi saada osoittamaan jotain tekemistä tai osaamista. Ne on myönnetty jollekin henkilölle (sähköpostiosoitteelle) ja kyseinen henkilö voi sitten käyttää niitä osoittamaan osaamistaan tai muita saavutuksiaan.

Open Badges on Mozillan kehittämä standardi osaamisen osoittamiseen. Voit tutustua ideologiaan tarkemmin täältä: http://openbadges.org/

Lyhyesti ajatus on, että kun "merkkihenkilö" saa merkin sähköpostiinsa, hän voi siirtää sen verkkopalveluun talteen ja tehdä omista merkeistään myös kokoelmia. Hän voi sitten linkittää näitä osaamismerkkejään ja kokoelmiaan muualle, missä osaamistaan haluaa osoittaa. Vaikkapa sosiaalisen median palveluihin.

Mozillalla merkkien tallentamiseen on tarjolla Backpack: https://backpack.openbadges.org/backpack/login

Ainakin itselläni on kuitenkin useampi sähköpostiosoite, joita olen käyttänyt merkkien keräämisessä (tämä voi useinkin olla todellisuutta, koska esimerkiksi oppilaitosten myöntämät merkit saatetaan kohdistaa oppilaitoksen käyttämään viralliseen sähköpostiosoitteeseen, joka sitten vaihtuu toiseen toisessa oppilaitoksessa ja osan merkeistä on voinut kerätä henkilökohtaisella sähköpostiosoitteella) ja ainakaan toistaiseksi en ole saanut tuota selkäreppua yhdistetyksi useampaan tiliin. Selkärepun kautta erilaisten merkkikokoelmien koostaminen on kuitenkin helppoa.


Itse olen käyttänyt enemmän Open Badge Passport -palvelua, https://openbadgepassport.com/, johon voi koota merkkejään erilaisille luotaville sivuille.

Ensimmäisellä kerralla palveluun rekisteröidään yksi sähköpostiosoite tai sitten voidaan kirjautua sisään Facebook tai LinkedIn -tilillä. Sähköpostitilillä rekisteröityessä sähköpostiin tulee varmistusviesti, jota seuraamalla pääsee viimeistelemään tilinsä esimerkiksi salasanalla.


Kun tili on luotu, niin oikeassa yläkulmassa olevan Käyttäjätilini -linkin kautta pääsee tiliin yhdistämään myös muita sähköpostiosoitteita. Eli esimerkiksi oppilaitosten sähköpostiosoitteet voi lisätä täältä.

Palveluun rekisteröitymisestä saa yhden osaamismerkin! Voi rekisteröitymisesi jälkeen anoa sitä valitsemalla yläreunan linkeistä GALLERIA ja sitten vasemmasta reunasta HAE MERKKIÄ. Valitse sitten merkin vierestä Open Badge Passport -Jäsen -linkki ja täytä avautuvan sivun alaosassa oleva lomake "anoaksesi" merkkiä. Merkistä saapuu ilmoitus antamaasi sähköpostiosoitteeseen ja voi tuoda sen kokoelmasi ensimmäiseksi merkiksi tilillesi.


Kokoelmasi merkit voit pitää yksityisinä tai muokata niiden näkyvyyttä ja linkittää niitä näytille. Kun sinulla on useampi merkki, voit myös koota ne erillisille sivulle, jonka sitten voit jakaa muiden ihailtavaksi. Esimerkiksi minä olen tehnyt yhden kokoelmasivun:
https://openbadgepassport.com/app/page/view/1678


Sivulle voidaan otsikon ja kuvauksen lisäksi tuoda merkkejä, väliotsikoita, tekstiä ja tiedostoja. Sitten sivulle valitaan ulkoasu ja määritellään sen näkyvyyttä. Tämän jälkeen sivu on valmis jaettavaksi erilaisissa palveluissa ja muista lisätä uudet merkkisi sivulle sellaisia saadessasi :)

Osaamismerkkisivun voi linkittää esimerkiksi LinkedIn-profiiliin vaikkapa Summary-osioon (lisää linkki).








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti